Количка

Пълен наръчник на начинаещия творец на гоблени

От години сте запалени почитатели на гоблените, но поради различни причини не сте се опитвали да изработите гоблен сами. До сега. Днес сте напълно решени да усвоите тънкостите на гобленарството и да се поздравите с първия си собственоръчно избродиран гоблен. 
За да ви помогнем да направите първата крачка като гобленари, от Милена Стил изготвихме пълен наръчник на начинаещия творец на гоблени.

Наръчник на начинаещия гобленар

Всъщност, шиенето на гоблени не е сложно изкуство и за да го овладеете имате нужда единствено от необходимите материали и да познавате някои от техниките на шиене. Останалото е само желание и малко време, за да започнете да творите.

Стъпка 1 – Започнете с подготовката на необходимите материали

Добрата новина е, че няма да ви се наложи сами да търсите и купувате всички материали. Защото съвременните гоблени се предлагат в комплекти, в които е включено всичко необходимо за бродирането.

Панама

Това е платното (плата), върху което ще творите. Въпреки, че има и други видове платове, които се ползват за шиене на гоблени, обикновено се използва гобленова панама 22 каунт. 

Конци

Цветните конци, които ще са ви необходими за шиенето на гоблена също са включени в комплекта и ще са ви напълно достатъчни, за да завършите спокойно творбата си. 

В зависимост от производителя на комплекта, конците могат да бъдат от различни марки, но според опитните гобленари едни от най-добрите марки конци за гоблени са Ariadna и DMC.

Игла

Иглата също присъства в комплекта на гоблена. Тя задължително е с широко ухо и заоблен връх. 

Що се отнася до размера, той зависи до голяма степен от каунта на панамата и конците, с които ще се бродира, но обикновено за шиене върху панама 22 каунт се използват гобленарски игли с номера 24 или 26 на марките Prym или Pony.

Схема и легенда

Към всеки гоблен задължително има схема и легенда. Легендата съдържа  информация за правилното разпределение на цветовете на конците спрямо схемата. Казано иначе, в легендата всеки цвят конец е номериран и си кореспондира със символите, отпечатани върху схемата. 

Така, когато започнете да шиете просто трябва да следите кой номер цвят на конеца отговаря на символа върху схемата, за да разпределите  правилно цветовете върху гоблена.

Стъпка 2 – Запознайте се с основните видове бодове

Съществуват различни техники за шиене на гоблени, но тъй като това е „Наръчник на начинаещия творец на гоблени“ сега ще ви запознаем само с основните.

Гобленов бод

Този бод се нарича „гобленов“, тъй като се използва най-често за шиене на гоблени.  Най-общо казано, при него бодовете се правят само по диагонал в посока от дясно наляво (за бродиращите с дясна ръка). На английски се среща като „petit point stitch“. Не го бъркайте с „полукръстат бод“ , който се изработва в обратната посока – от ляво надясно.

Гобленовият бод се прави по следния начин:

Кръстат бод

Това е един от най-лесните за усвояване бодове. Той се прави подобно на гобленовия с тази разлика, че вместо да шиете само по диагонал правите два кръстосани диагонала в квадратчето (вижте статията ни „Какво е кръстат бод?“).

Стъпка 1
Стъпка 2
Стъпка 3
Стъпка 4
Завършен вид

Контурен бод

Този бод се нарича още „обтегнат бод“ или „бод зад игла“. Използва се, когато някои от детайлите на гоблена трябва да се подчертаят, за да се придаде дълбочина или по-голям контраст на изображението.

Френски възел

French knot или френски възел е много деликатен, но малко по-сложен бод, за който се изисква малко повече практика, за да го усвоите. 

Използва се, за да се придаде повече релеф на някой от елементите на гоблена. Прави се, като извадите иглата през панамата, задържите нагоре и увиете конеца веднъж или няколко пъти около нея. 

След това вкарвате иглата в основата близо до мястото, от което сте я изкарали. Докато го правите задържате пръста си върху “възела”, който току – що сте направили. 

Снимкa: Wikipedia

Стъпка 3 – Научете се да разчитате схемата на гоблена

За да знаете какви цветове да използвате, за да избродирате отделните елементи на гоблена, трябва да можете да разчитате схемата. Обикновено схемите се намират  в комплектите гоблени и представляват лист с формат А4 или А3. 

Схемата може да бъде черно-бяла, но при някои производители може да е и цветна. Представлява разграфена таблица с квадратни полета, в която има символи (стандартно броят на символите е 10 х 10 или 20 х 20). Всеки един от тези символи е номериран и съответства на определен цвят конец.
Преди да започнете да бродирате трябва да обърнете внимание какъв мащаб на бродиране е препоръчан от производителя. Ако той е 1:1, това значи, че на 1 бод отговаря едно квадратче от схемата. Ако е 1:4, тогава трябва да избродирате четири пъти един символ, за да образувате квадратче.

Бод 1:1 и бод 1:4

Няколко полезни препоръки за начинаещите творци на гоблени

Не използвайте много дълъг конец

В началото може и да ви е трудно да определите подходящата дължина на конеца и да го оставите прекалено дълъг, но така рискувате да се заплита и няма да ви е приятно да работите. 

Нашият съвет е да си отрежете конец с дължина не повече от 1,40  – 1,50 м, който при прегъване става с дължина 0,70 – 0,75 м. А това е напълно достатъчно, за да можете да работите спокойно.

Опитайте да работите с гергеф

Разбира се, не е задължително да използвате гергеф, но ако наистина сте напълно начинаещ творец на гоблени, тази специална рамка може да ви е много полезна. Тя се използва за опъване на гоблена и ще улесни значително работата по творбата ви.

Без възли в края на конеца

Макар че възлите ще останат от задната страна на гоблена, щом го завършите сами ще установите, че сте направили грешка, като сте ги оставили. Причината е, че при изглаждане на завършения гоблен възлите се изпъкнат и гобленът ви няма да е толкова „гладък“ от лицевата страна.

Затова и нашият съвет е да не правите възли, а вместо тях да прекарате края на конеца през няколко направени вече бода от опаковата страна на гоблена. Така и конецът няма да излиза, и ръчно изработеното произведение на изкуството ще изглежда много по-добре.

Следвайте еднакъв наклон на шиене

Не сменяйте наклона на бодовете и се стремете да шиете равномерно и без да стягате или разхлабвате много бодовете. Ако забележите, че гобленът започва да се криви на една страна, това най-вероятно се случва, защото правите стегнати бодове.

Оставяйте резерва в  края на платното

Който и опитен гобленар да попитате ще ви каже, че гоблен не се започва съвсем от края на панамата. Винаги се оставят по 2 квадратчета (или около 5 см), които после ще „влязат“ в рамката на гоблена.

Внимавайте с прането и гладенето на гоблена

Гоблените се перат само веднъж – след като напълно бъдат завършени. За да изперете вашия готов гоблен използвайте хладка вода и препарат с неутрално pH. 

Не накисвайте, не търкайте и не усуквайте творбата си. Просто потопете за кратко гоблена в сапунената вода, след което го изплакнете (без да усуквате) под струя студена вода. 

Подсушете го с кърпа и го оставете да изсъхне. За да не изкриви при сушенето го поставете хоризонтално и задължително върху бяла кърпа. Ако се налага да го изгладите, след като изсъхне, гладете през тънка хавлия и само от опаковата страна.

Съхранявайте правилно готовия гоблен

Ако след като приключите с изработката на гоблена нямате възможност веднага да го поставите в рамка, за да го съхраните го покрийте от лицевата страна с бяла или оризова хартия и внимателно го навийте на леко стегнато руло.

Сподели с приятели:

Безплатни схеми от Милена Стил

Над 100 безплатни модела за бродиране очакват своя творец. Свали своя сега и започни приключения с бодчета!

Свали безплатно
40 нови диамантени гоблена
Виж всички