Количка

Какво е кръстат бод?

Кръстатият бод е една от най-популярните за изпълнение техники в бродирането. Удивително лесен, но и същевременно много елегантен, този бод придава изтънченост и по-богата текстура на всяка бродерия.

Какво представлява кръстатият бод?

Този бод наподобява буквата Х , която се ушива върху две хоризонтални и две вертикални нишки от плата. 

В съвременната бродерия се използват няколко техники за изработката на този вид бод, но може да се каже, че две от тях: английската и датската са най-разпространени сред водещите майстори на ръчната бродерия. 

Разликата между тези две техники на бродиране е, че при английската (традиционен кръстат бод) всяко „кръстче“ се прави отделно, докато датският стил следва модел, при който първо се правят диагонални шевове еднопосочно, а „кръстчетата“ се завършват на връщане.

В съвременната бродерия се използват и двете техники, като датската обикновено е предпочитана за изработване на кръстат бод в редове, а традиционната техника – за ушиване на единични кръстати бодове.

Необходими материали за бродиране на кръстат бод

Плат, върху който ще бродирате

Обикновено за кръстат бод се използва равнотъкана панама или канаваца, но вие можете да използвате и друг вид плат. Ако търсите нашия съвет, то ние ви препоръчваме да се спрете на  памучен плат тип Aida 14 ct, тъй като той е най-подходящ за кръстатия бод. 

Конци и игла

При избора на конци е най-добре да се спрете на марки, които не правят компромиси с качеството на продуктите си. Такива марки са Ariadna, DMC и други. 

А ако се чудите откъде да закупите конци за бродиране, ние от Милена Стил предлагаме висококачествени памучни конци на Ariadna и DMC на много достъпни цени + безплатни схеми за гоблени.

Относно иглата, то тя трябва да е с голямо ухо и заоблен връх (като за шиене на гоблен). 

Гергеф

Ако сте начинаещи в бродирането е добре да поставите плата за бродерия в гергеф, така че да ви е по-лесно да работите.

Начин на изпълнение на кръстат бод (традиционен и датски вариант)

Традиционен

Опънете плата на гергефа, отрежете си един конец (дължина от 1.00 – 1.20 м е напълно достатъчна) и го вденете в иглата. Шиенето трябва да се извършва от ляво надясно и от горе надолу. За да стане малко по-ясно, можете да си представете, че имате квадратче с ъгли А, B, C и D.

Започнете, като прекарате иглата през опаковата страна на плата и я извадите през ъгъл А на квадратчето. След това я прехвърлете по диагонал и я промушете през срещуположния ъгъл на квадратчето (B). Извадете я отново през С. 

Вече имате един диагонален бод, който трябва да бъде превърнат в кръстат. Ще го направите като прехвърлите иглата от ъгъл С към ъгъл D на квадратчето. Току-що направихте единичен кръстат бод.

За да направите един цял ред традиционен кръстат бод, използвайте същата техника. По този начин можете да правите както вертикални, така и хоризонтални кръстати бодове.

За да не се окаже, че правите бодовете по грешен начин, ние ви препоръчваме да не сменяте посоката и след като приключите да погледнете на опаковата страна на плата. 

Ако всичко е наред, на обратната страна трябва да виждате само прави шевове (чертички).

Стъпка 1
Стъпка 2
Стъпка 3
Стъпка 4
Стъпка 5

Датски

Този вид кръстат бод се използва основно, когато трябва да бъдат направени няколко реда бродерия с един цвят. Той е един от сравнително лесните и не толкова объркващите методи за по-неопитните в бродерията.

За да го направите, първо трябва да започнете с шиенето от ляво надясно и да направите редица от диагонални бодове или т. нар. „полукръстат бод“. След това довършете „кръстчетата“ като бродирате втория диагонал от „кръстчето“ в посока от дясно наляво.

Стъпка 1
Стъпка 2

За какви бродерии може да се използва кръстатият бод?

Тъй като е не само лесен за изпълнение, но е и много красив, кръстатият бод се използва за различни видове бродерии. Той се използва при много гоблени, за бродиране на флорални мотиви, шевици, геометрични фигури върху дрехи, чанти, обувки и какво ли още не. 

Кръстатият бод е водещ и при бродирането на възглавници, при ръчно изработени пана и за декориране на фино бельо.

За кого е подходящ този бод ?

Краткият отговор е за всеки, който обича да бродира. Той е много лесен за усвояване, което допада на начинаещите в бродерията и е много стилен и елегантен, когато е направен правилно, а това се харесва на всички – от начинаещите до опитните майстори.

Любопитни факти, които не са за изпускане 

Знаете ли, че:

  • Кръстатият бод е най-старата форма на бродерия. Доскоро се смяташе, че за първи път този бод е започнал да се използва в Европа през Средновековието. 

Това обаче не е съвсем вярно. Според редица проучвания се оказва, че хората са познавали този бод от дълбока древност.  Следи от ръкоделие с кръстат бод са открити върху парчета плат, датирани от 3 000 – 5 000 г. пр.н.е. 

  • Първоначално този вид бод се е използвал от по-бедното население, но постепенно станал популярен и сред по-състоятелните хора, които използвали кръстат бод, за да украсяват дрехите си. 

Известността му сред благородниците стигнала до там, че те превърнали бродирането с кръстат бод във форма на изкуство и начин за релакс. Има данни, че самата Катерина Арагонска е обичала да бродира с кръстат бод и собственоръчно е бродирала ризите на крал Хенри VIII.

  • Благодарение на този бод младите жени в миналото са се учили освен на бродиране и на четене и писане. Тъй като по онова време на жените не е било разрешено да се образоват, това е бил единственият начин да се научат да четат. Докато бродирали, младите жени изписвали върху плата библейски стихове и се научвали да четат.
  • Съвременните техники на кръстат бод се появяват през 60-те години на миналия век. По това време голяма част от жените са домакини и за да запълнят времето си търсят ново хоби. Бродирането станало любимото им хоби, а кръстатият бод – най-използваният.
  • Първата тъкан, изработена специално за кръстат бод, се появява през 1890 г. Тя е произведена в Германия от компанията ZWEIGART. Материята се нарича Aida, тя е специално проектирана и изтъкана на малки квадратчета, което позволява лесно да се види къде да се избродира всеки кръстат бод.

Сподели с приятели:

Безплатни схеми от Милена Стил

Над 100 безплатни модела за бродиране очакват своя творец. Свали своя сега и започни приключения с бодчета!

Свали безплатно
40 нови диамантени гоблена
Виж всички