Количка

Как се прави диамантен гоблен?

Диамантените гоблени набират все повече популярност в крафт хобитата. Нареждайки диамантени гоблени, ние сътворяваме разнообразни картини за дома и офиса – портрети, пейзажи, натюрморти, детски приказки, диамантени гоблени с религиозна тематика.

В днешно време е изключително лесно всеки да се сдобие с комплект за нареждане на диамантен гоблен. Правилната изработка обаче е изключително важна и може да се окаже най-важната част от заниманието. В следващите редове ще ви покажем изпитани методи за това как се прави диамантен гоблен.

Видове диамантени гоблени

Съществуват няколко критерия, по които се разделят диамантените гоблени.

По вида мъниста – кръгли, квадратни или с разнообразна форма

 • Кръгли: Подходящи за деца, начинаещи и напреднали. Подравняват се лесно, а леките разминавания не се забелязват. Благодарение на отпечатания фон зад мънистата от далеч диамантения гоблен изглежда плътно запълнен.
 • Квадратни: Страните им трябва да са добре подравнени. Необходимо да ги подредите плътно и в права линия, защото дори и най-малката кривина се забелязва лесно. По-опитните използват линия и пинсети, за да постигнат перфектни резултати.
 • Разнообразни: Такива обикновено се използват в диамантените гоблени с частично облепяне. Могат да бъдат под формата на листа или скъпоценни камъни. Предпочитани са за детски комплекти, както и за такива за начинаещи.

По схемата, отпечатана на платното: цветна или черно-бяла

 • Цветна схема: Цветовете на мънистата са отпечатани на основата на гоблена, заедно със знак по средата. Това прави ориентирането по легенда много бързо и лесно.
 • Черно-бяла схема: Вече много рядко се срещат такива комплекти. Отпечатани са само черни знаци или цифри върху бяла основа.

По вид облепяне – частично или пълно

 • Частично облепяне – то се предпочита за диамантените гоблени с арт или религиозна тематика. Целта е лицата и дребните детайли да са отпечатани, а останалите елементи се изписват с диаманти, най-често със стъклен ефект.
 • Пълно облепяне – почти всеки диамантен гоблен, който ще срещнете е такъв. Особеното тук е, че ако фигурират лица или друг вид фини детайли е препоръчително да се ориентирате към по-голям размер.

Какво има в комплекта на диамантения гоблен

Повечето производители използват стандартен набор от инструменти освен задължителните неща във всеки комплект:

 • основа – винилно платно с отпечатана схема и лепилен слой върху нея. Най-отгоре се слага защитно фолио, най-често от прозрачен филм или силиконизирана хартия
 • мъниста – номерирани по цветове в отделни пликчета. Номерът на всяко пликче отговаря на знак от легендата върху платното
 • химикал/писалка за поставяне на мънистата
 • клей/восък
 • тарелка (тавичка) за отсяване и правилно ориентиране на диамантите

По рядко се срещат следните пособия:

 • пинсета – използва се най-често при изработката на диамантени гоблени с квадратни мъниста
 • приставки за химикалка – служат за взимане на няколко мъниста наведнъж, улеснявайки правенето на фонове

Как се прави диамантен гоблен?

 1. Преди да започнете да нареждате гоблена се уверете, че имате здрава повърхност, на която да го разположите. За разлика от стандартните гоблени за шиене, при диамантените се препоръчва работа на маса или бюро. След като сте започнали да лепите, не е препоръчително да свивате или навивате подложката. Най-добре е ако може да отделите специално място за това у дома си, като то трябва да е добре осветено или да използвате осветена подложка. Ако се налага да пренесете гоблена се опитайте да го държите изпънат или навит отпуснато. Същото важи и при последващото му поставяне в рамка.
 2. Изберете ъгъл и цвят от който да започнете. Цветът е изписан като номер на всяко пликче мъниста и отговаря на цвят от легендата на платното. Изсипете мънистата от този цвят в специалната тавичка и я разклатете леко, така че диамантите да се ориентират по посока на улеите и с плоската страна надолу. Имайте предвид, че производителят винаги изпраща повече мъниста, отколкото е необходимо, в случай, че изгубите част от тях или се наложи корекция при изработката.
 3. Пригответе химикалката и клея. Конусовидния връх на писалката е малък и само леко загребване от восъкът е достатъчно за да наредите голям участък от диамантения гоблен.
 4. Отлепете малка част от фолиото. Не отстранявайте целия защитен слой на гоблена, тъй като рискувате полепването на прах и съответно лошо залепване на мънистата в последствие.
 5. Вземето мънисто от тавичката и го поставете на правилното място, като следвате легендата, която е отпечатана на платното. Притеснете с писалката, така че диамантчето да е плътно залепнало. За разлика от стандартните гоблени при диаматените гоблени често се използват много цветове мъниста. Това прави лесно объркването на цветове и знаци. Внимавайте за близки тонове и припознаване на символи от легендата.
 6. Наредете мъниста в избрания участък и отново покрийте със защитното фолио. Следвайки този начин на работа си гарантирате, че всички мъниста ще са добре залепнали на платното.

Завършване на диамантения гоблен

След като завършете лепенето се пригответе за поставяне в рамка. Това придава завършеност на диамантеният гоблен и можете да му се насладите изцяло като украса за дома или офиса, а защо не и като оригинален подарък за любим човек. Най-добър ефект се получава при използване на антирефлексно стъкло, независимо дали решите да сложете паспарту или не.

Не е задължително завършеният гоблен да се окачи на стена, особено ако тя не е в подходящ цвят. Препоръчваме да бъде подпрян на мебел по избор – шкаф, рафт или полица. Диамантените гоблени с гоблеми размери могат да се разположат и на пода, като това се смята за по-модерен избор в съвременния дом.

Преди това обаче има няколко начина да се подсигурите, че мънистата няма да се отлепят в последствие. Колкото и да е качествена основата съществува опасност някое мънисто да падне от мястото си.

Най-често се използват 2 начина за да се предотврати това – използване на валяк за изглаждане на диамантени гоблени и нанасяне на защитен лак.

 • Минаване с валяк – процедурата е лесна и бърза. След като се завърши лепенето мънистата се притискат със специален валяк, който намества някое случайно повдигнало се диамантенче. Диамантените гоблени от качествени производители най-често не се нуждаят от нищо повече.
 • Нанасяне на защитен лак – съществуват няколко вида покрития (акрилни и гланцови). Някои са под формата на спрей, други се нанасят с четка. Макар този начин да фиксира по-здраво мънистата към основата препоръчваме внимателно да проучите продукта преди да го използвате. Има голяма вероятност диамантеният гоблен да загуби чара и блясъка си след нанасяне на допълнителен слой, особено ако той е по-дебел от нужното.

За напредналите ни читатели препоръчваме статията “6 съвета при изработката на диамантени гоблени“. Там говорим за техники, които ще ви улеснят при нареждане на повече гоблени, както и гарантирането на консистентни резултати.

Сподели с приятели:

Безплатни схеми от Милена Стил

Над 100 безплатни модела за бродиране очакват своя творец. Свали своя сега и започни приключения с бодчета!

Свали безплатно
40 нови диамантени гоблена
Виж всички