Количка

Как гоблените могат да се впишат в интериора на дома ни?

Превърнали сте шиенето на гоблени в свое любимо хоби, на което се наслаждавате с цялото си сърце. Обичате тази форма на изкуство, тъй като чрез нея изразявате себе си, релаксирате активно и най-важното – създавате невероятно красиви картини само с цветни конци, малко панама за гоблени и игла. Дори сте подарили гоблени на любими хора.

Единственото, което се питате е как тази форма на арт изкуство се вписва в съвременния интериор и дали ще успеете да откриете перфектното място, на което да окачите вашите произведения на изкуството, щом ги завършите.

Как гоблените се вписват в съвременния интериор?

Нямате никакви поводи за притеснения, защото бродирането на гоблени изживява своя Ренесанс през последните години. А това не остава незабелязано от вътрешните дизайнери, които при обзавеждането все по-често включват гоблените като един от основните акценти в интериорния дизайн. 

Казано по друг начин, без значение дали домът ви е с класически, винтидж, индустриален, скандинавски или модерен интериор, искате ли да му придадете повече стил, индивидуалност и уютна атмосфера, без никакви притеснения можете да окачите по стените му гоблените, които създавате. 

Къде най-често се поставят гоблените? 

Във всекидневната

Всекидневната е мястото, на което не само прекарвате най-много време със семейството си, но и помещението, в което посрещате гостите си. Затова е и напълно логично да поставите гоблена, с изработката на който се гордеете именно там. 

Друг е въпросът, кое е най-подходящото място, на което е добре да го поставите, тъй като това зависи до голяма степен както от размерите на стаята, така и от това, дали искате гобленът да бъде фокусна точка на помещението.

Например, ако всекидневната ви е голяма и достатъчно просторна и искате да създадете малко по-уютна, домашна обстановка, можете да поставите гоблена над дивана или над камината (ако имате такава). 

В този случай няма да сгрешите и ако се спрете на гоблен в малко по-голям размер, който да се превърне в притегателен център на помещението.

Относно тематиките, за всекидневни са много подходящи  :

  • Гоблените с  пейзажи 
  • Гоблени на религиозна тематика 
  • Гоблени тип ”мандала”  
  • Модели гоблени, които пресъздават творби на популярни художници

Ако пък дневната ви е малка и искате оптически да разширите пространството, вместо един голям гоблен можете да окачите в произволен ред по стените няколко малки модела. По-малките гоблени в по-ярки цветове и с флорални мотиви придават не само по-голяма топлина и индивидуалност на помещението, но и увеличават визуално пространството.

В спалнята

Това е най-интимното помещение в дома. Затова и гоблените, които ще поставите там трябва да ви носят спокойствие, да ви помагат да се отпуснете и да се наслаждавате максимално на почивката си.

Според интериорните дизайнери, към мнението на които и ние от Милена Стил се присъединяваме, гоблените, които са най-подходящи като тематика са моделите с пейзажи, с флорални мотиви, с геометрични фигури, както и всички творби, които ви носят спокойствие и ви карат да се чувствате уютно и защитени.

Местата, на които е добре да поставите гоблените в спалнята са или над самото легло (ако гобленът е един и в по-голям размер) или на стената срещу леглото (ако гоблените са няколко малки или е един със среден размер).

Няма да сгрешите и ако поставите върху леглото покривка или няколко допълнителни възглавници, които да си хармонират с тематиката и цветовете на гоблена.

В работния кабинет

Обикновено това помещение е сравнително малко и е обзаведено само с необходимите за извършване на работна дейност мебели (библиотека, удобна маса или бюро и офис стол). За да му придадете повече уют няколко малки гоблена, поставени на стената над бюрото биха били много добро решение. 

В работния кабинет можете да окачите както модели с флорални мотиви или пейзажи, така и някой детски гоблен, който ще ви накара да се усмихнете, щом го погледнете. 

Защото е добре, освен да сте концентрирани над работата, от време на време да си отпочивате, за да не се чувствате прекалено изтощени в края на работния си ден.

В коридора

Няма по-добър начин и по-добро място да покажете творенията си от това да ги поставите в коридора. Така всеки, който пристъпи прага на дома ви, веднага ще ги забележи и ще им се наслади. 

За коридор са подходящи както гоблени със среден размер, така и малки модели, а що се отнася до тематиката, това е избор, който вие сами трябва да направите. 

В детската стая

Малките също обичат да имат красиви, пъстри гоблени по стените, така че няма да сгрешите, ако ги зарадвате с няколко малки детски гоблена, които да окачите.

За детски стаи са много подходящи гоблените с животни или с цветя. А местата, на които можете да ги окачите са или на срещуположната стена на бюрото (за да не се разконцентрират, докато си учат уроците) или близо до леглото (за да могат да им се наслаждават, преди да заспят).

При декорирането на детската стая е важно да вземете под внимание и мебелите, с които е обзаведена. Ако мебелите в стаята е са в неутрални цветове, тогава добър избор са гоблените в по-ярки, пъстри тонове, а ако е обзаведена в светли тонове, тогава са по-подходящи детските гоблени в пастелни, успокояващи цветове.

Още няколко неща, преди да се разделим

Определете предварително мястото, на което искате да поставите гоблена 

За да сте сигурни, че гоблена, който изработвате ще се впише перфектно в интериора на дома ви, предварително изберете мястото, на което ще го окачите. 

Ако стаята е по-голяма и имате достатъчно място, можете да се спрете на гоблен в по-голям размер, но ако е малка и нямате много място, тогава е по-добре да изберете гоблен в среден или малък размер. 

Добре е и да знаете предварително дали ще го окачите на празна стена или не. Например, ако искате да го окачите над дивана е добре между гоблена и дивана да има разстояние минимум 50 см. 

Ако искате да окачите творбата си на празна стена, тогава е добре да я поставите по средата и на разстояние, което ще позволява на всеки, който влезе в стаята да я види, без да свежда поглед надолу или да поглежда нагоре. Казано иначе, добре е гобленът да бъде поставен на нивото на очите.

Съобразете се с останалия интериор на дома

За да се впише идеално, гобленът трябва да си хармонира със стила на останалите мебели в стаята. 

Например, ако мебелите ви са в класически или винтидж стил, гоблените на религиозна тематика, с класически пейзажи или модели, пресъздаващи световноизвестни картини ще се впишат отлично. 

Ако стилът на жилището ви е модерен, скандинавски или индустриален, тогава гоблените с абстрактни форми, геометрични фигури, шевици или флорални мотиви биха били чудесен избор.

Сподели с приятели:

Безплатни схеми от Милена Стил

Над 100 безплатни модела за бродиране очакват своя творец. Свали своя сега и започни приключения с бодчета!

Свали безплатно
40 нови диамантени гоблена
Виж всички