Количка

Идеи за бродерии

Харесвате бродериите и ви се иска да украсите някоя дреха или вещ с изработена лично от вас бродерия, но не сте сигурни дали ще се успеете да се справите. 

Спокойно. Имате ли желание, творческа мисъл и малко време, което да посветите на това толкова красиво изкуство, много скоро ще бродирате всичко, което фантазията ви нарисува. Преди да започнете обаче ви препоръчваме да се запознаете с това какво е кръстат бод, за да можете по-лесно да реализирате идеите си.

Какво ви е нужно, за да започнете да бродирате?

Тъкан, върху която да бродирате

За разлика от шиенето на гоблени, при което обикновено се използва панама 22 каунт, при бродирането можете да използвате почти всичко, за което се сетите. Оригинални бродерии стават както върху панама, лен или памук, така и върху коприна, органза, лен, синтетика, вълна и дори върху хартия и кожа.

Конци и игли

Обикновено за бродерия се използва конец тип „мулине“ с три или шест нишки, в зависимост от това, върху колко дебел плат ще се бродира. Що се отнася до марките, сред предпочитаните са Ariadna, DMC и други.

Моделът и видът на иглите зависи основно от типа на бродерията и от дебелината и материята на платното, върху което шиете. Така например, ако изработвате гоблен, иглата трябва да е със заоблен връх, широко ухо и с номер 24 или 26. 

Ако бродирате върху деликатни тъкани като коприна, иглата трябва да е фина и със заострен връх, за да не оставя дупки в тъканта. Ако украсявате ленти или панделки, ще ви е нужна по-къса игла с голямо ухо и заострен връх и т. н.

Нашият съвет е, преди да започнете да бродирате да си закупите един комплект игли за бродиране. Така винаги ще имате под ръка иглата, която е подходяща за тъканта, върху която искате да изработите прекрасната си бродерия.

Шаблон или схема

Тук възможностите ви са неограничени. Ако можете да рисувате и имате усет към детайла, можете и сами да си изработите шаблона на бродерията. Можете и да потърсите готови схеми в различни списания и сайтове, които да си отпечатате. 

А ако искате да бродирате нещо по-сложно и на определена тематика, тогава можете да изтеглите безплатна схема от Милена Стил. Просто трябва да влезете на страниците на онлайн магазина ни и да поръчате конци с безплатна схема. 

От падащото меню избирате марката конци и вида на бродерията и теглите безплатната схема веднага, след като приключите покупката. Заедно с конците и безплатната схема ще получите панама и подходящата игла.

Върху какво можете да направите красиви бродерии?

Бродерия върху калъфка за възглавница

Ако искате да внесете повече домашен уют или си падате по винтидж стила, можете да украсите дома си с красиво бродирани възглавници. 

При бродерията на калъфките се използва гобленов или кръстат бод, които сме сигурни, че няма да ви затруднят. А що се отнася до дизайна или модела, който да избродирате, тук можем да помогнем и ние. 

В нашия онлайн магазин предлагаме голямо разнообразие от комплекти за бродиране на възглавници, сред които да избирате. 

Комплектите включват всички необходимо за изработката: 

  • щампирана канаваца 4,5 ct;
  • упътване;
  • игла;
  • схема;
  • акрилни конци.

Бродерия върху тениска или риза

Ръчно бродираните облекла отново са на мода, така че защо не разгледате гардероба си. Сигурни сме, че имате любима тениска или риза, на която искате да придадете нов, зашеметяващ вид.

За да бродирате върху дреха от по-тънка материя се нуждаете от игла с по-заострен връх, за да не остават дупки. Другото, което ви трябва са качествени конци в различни цветове и малко фантазия. 

Можете например да избродирате някое нежно цвете, любимия си бранд, сърце или името на любимия си.

Казано иначе, не се нуждаете от специална схема, а само от въображението си. Единственото нещо, с което е добре да се съобразите е върху какъв плат бродирате и с конец от колко нишки е добре да шиете. 

Преди да започнете да бродирате е добре да очертаете шаблона с водоразтворим маркер. 

Снимка: unsplash.com

Бродерия върху гуменки

Имате чифт гумени, които много обичате, но вече ви се струват малко скучни? Или искате да зарадвате детето си, като му подарите обувки от плат с красива бродерия?  

Всъщност, ръчната бродерия върху обувки е хит през последните няколко години и няма да сгрешите, ако украсите и вашите обувки с някоя малка и семпла флорална бродерия.

Нуждаете само от чифт гуменки или друг тип обувки от плат, конци за бродиране от 3 или 6 нишки Ariadna или DMC в различни цветове, здрава игла (може да използвате и игла за шиене на гоблени) и шаблон.

Тъй като пространството за бродиране върху платнените обувки не е голямо, препоръчваме ви да се спирате на малки флорални или фолклорни мотиви, или стилни геометрични фигури.

Бродерия върху дънки

Добавянето на бродерия върху дънки или дънково яке е забавен начин да персонализирате гардероба си и да покажете на всички уменията си за шиене. 

Върху дънки можете да бродирате всичко, за което се сетите, но ако търсите вдъхновение можем да кажем, че в момента много актуални са флоралните и асиметричните бродерии, мотивите на татуировки, шевиците и други.

За да направите бродерия върху дънков плат обаче има няколко особености или да ги наречем предизвикателства. Първото от тях е пренасянето на шаблона върху основата, която е по-плътна и тъмна. За да го направите по-лесно, нашият съвет е да очертаете шаблона с водоразтворима креда в светъл цвят.

Второто предизвикателство е изборът на игла и конци. Тъй като денимът е по-плътен и твърд материал, трябва да изберете дебела и остра игла (препоръчваме ви да използвате игли с номера от 18 до 22, тъй като с тях се работи по-лесно). 

Що се отнася до конците, тук важното е те са достатъчно здрави. 

Снимка: unsplash.com

Бродерия на „кръпки“

Бродираните малки парченца плат са винаги оригинални, тъй като могат да са в какъвто дизайн искате и да ги пришиете както върху тениска, пуловер или яке, така и върху панталон, пола, рокля или дънки.

Има няколко начина за изработка на бродерия на „кръпки” или „апликации“, но като цяло технологията е една. Трябва ви малко парче плат или филц, конци и шаблон. 

Останалото го знаете. Бродирате върху шаблона, а когато бродерията е завършена изрязвате плата по контурите на „кръпката“ и ако желаете обримчвате по края.

Сподели с приятели:

Безплатни схеми от Милена Стил

Над 100 безплатни модела за бродиране очакват своя творец. Свали своя сега и започни приключения с бодчета!

Свали безплатно
40 нови диамантени гоблена
Виж всички