Количка

Видове диамантени гоблени и как да ги разграничим

Въведение

Диамантените гоблени са нова, увлекателна дейност, която практикуващите шеговито наричат „пристрастяваща“. Толкова е забавно да създавате великолепни изображения с мъниста (диаманти), че хората често се поглъщат от процеса и губят представа за времето.

Диамантените гоблени са изкуство, което завладява все повече млади хора. Съществува огромно разнообразие от модели за изработка. За един начинаещ творец може да се окаже трудно да направи своя първи избор. В следващите редове подробно ще опишем как могат да се класифицират диамантените гоблени според различни признаци.

Какво представляват диамантените гоблени?

Диамантените гоблени са картини, изработени от мъниста от епоксидна смола, които са фасетирани по същия начин като диамантите и другите полускъпоценни камъни, като по този начин името е загатва за използването на скъпоценни камъни. Очевидно те не са истински диаманти и името “диамант” им е дадено преди всичко заради формата и начина, по който светлината се отразява от тях.

Наричат се “гоблени”, защото се изработват по схема, подобно на гоблените, предназначени за бродиране. Също като тях всеки номер цвят отговаря на съответен символ в легендата. За разлика от повечето черно-бели схеми на гоблени за шиене, при диамантените гоблени схемата най-често е цветна.

В резултат на това намирането на цвета става бързо и точно. Oтпечатването на цветна схема е задължително при диамантените гоблени с кръгли мъниста, тъй като оставащото празно място между отделните камъчета трябва да е в съответния цвят. При моделите с квадратни мъниста е възможно да се срещне и модел с черно-бяла схема.

Диамантени гоблени според формата на мънистата

Диамантени гоблени с кръгли мъниста

Имат стандартен диаметър от 2.8мм. Най-често са избирани за детски модели и модели за начинаещи. Работата с кръгли мъниста е бърза и безпроблемна. Подравняването между отделните мъниста става натурално, тъй като ориентацията им е без значение. Отпечатаният фон между камъчетата компенсира леки размествания при реденето. От разстояние над 1м гобленът изглежда плътно запълнен с мъниста. Подходящи са за малки и големи, тъй като се редят по-бързо от квадратните мъниста.

Кръглите мъниста са по-бляскави от квадратните, тъй като се шлайфат повече стени върху тях (поне 9, спрямо 5 при квадратните). Това им позволява да отразяват светлината, която попада върху тях, в повече посоки. Кръглите диаманти са предпочитан избор при модели, с по-малко детайли или големи размери.

Диамантени гоблени с квадратни мъниста

Имат стандартен големите на страната от 2.5мм. По-малкият им размер спрямо кръглите диаманти предразполага към по-бавно завършване на гоблен с тях. Поради равните им стени разминаванията между съседни мъниста се забелязват лесно и от далеч. Важно е да бъдат подравнени много добре, за предпочитане с линия и пинсети. Обикновено модели с квадратни мъниста се избират от опитни и напреднали ентусиасти.

Работата с квадратни мъниста е по-бавна, но детайлите се изписват по-добре заради по-малкия размер на мънистата. Завършената картина има типичният за диамантените гоблени вид на плътна мозайка.

Диамантени гоблени с разнообразни мъниста

Съществуват всякакви камъчета за лепене в множество размери. В комплектите на Милена Стил фигурират мъниста във формата на капка, многоъгълник или дори листо на цвете. Диамантените гоблени с разнообразни по форма камъчета са лесни и бързи за изработка. Разстоянието между съседни мъниста е голямо и няма как да се забележи разминаване. Тези диаманти най-често се използват в модели с частично облепяне, за да подчертаят детайл в картината.

Диамантени гоблени според материала на мънистата

  • Диамантени гоблени със стъклени мъниста: диамантите се изработват от специална пластмаса със стъклен ефект. Притежават полупрозрачност и множество ръбове, за да отразяват светлината. Най-често се използват в икони с частично облепяне.
  • Диамантени гоблени със светещи мъниста: този вид диаманти са изработени от флуоресцентен материал. След поглъщане на слънчевите лъчи през деня, по време на тъмните часове от денонощието излъчват мека светлина. Могат да бъдат всякакви по форма и размери. Използват се във всякакви видове облепяне, като най-добър ефект се получава при използването им в диамантени гоблени с пълно облепяне. С помощта на светещите мъниста през деня диамантеният гоблен изписва една картина, а през нощта – напълно различна.
  • Диамантени гоблени с акрилни мъниста: това е стандартния вид мъниста. Представляват пластмасови диамантчета, багрени в плътен цвят. Най-често се шлайфат поне 7 стени върху лицата им, за да се получи ефектно отразяване на светлината при окачане на стена.

Диамантени гоблени според вида облепяне

  • Диамантени гоблени с пълно (цялостно) облепяне: такива са повечето диамантени гоблени. Върху цялото платно е отпечатана схема със символи и е нанесено прозрачно лепящо покритие. След нареждане на всички мъниста не остават празни места. Трябва да отбележим, че специфичното при този вид диамантен гоблен е, че ако в картината има дребни детайли или лица те ще се изпишат добре само ако размерът на основата е достатъчно голям и има място за повече мъниста.
  • Диамантени гоблени с частично облепяне: при изработката на диамантен гоблен с частично облепяне, диамантите се поставят само върху част от основата. Останалата част е напечатана под формата на завършено изображение, било то фон или детайли от цялостната картина. Лепящо покритие се нанася само върху схемата, където се лепят мъниста. Този тип диамантени гоблени се предпочита за малки икони, модели с лица и дребни детайли.

Последни думи

Научете повече за правилната изработка на диамантен гоблен в статията ни “Как се изработва диамантен гоблен“. В горните редове ви представихме основните видове диамантени гоблени, които можете да опитате. За да прецените кой тип работи най-добре за вас не се колебайте да се свържете с нашите специалисти през чата на сайта в долния десен ъгъл или да ни пишете в социалните мрежи!

Сподели с приятели:

Безплатни схеми от Милена Стил

Над 100 безплатни модела за бродиране очакват своя творец. Свали своя сега и започни приключения с бодчета!

Свали безплатно
40 нови диамантени гоблена
Виж всички