Количка

Какво представляват диамантените гоблени?

Обичате да изработвате красиви неща с ръцете си? Търсите ново, вълнуващо и забавно хоби, което да практикувате с цялото семейство? Или имате нужда от занимание, което да ви накара да забравите натоварения си делник и да се отърсите от натрупания стрес?

Без значение дали сте на 8 или 88, дали можете да рисувате или бродирате, имате ли нужда от увлекателно хоби, предлагаме ви опитате с редене на диамантени гоблени.

Какво е диамантен гоблен?

Това е сравнително ново арт изкуство, при което се създават красиви картини чрез лепене на малки, лъскави мъниста (акрилни кристали) върху платно. Като техника на изпълнение е нещо средно между рисуването по номера, реденето на мозайка и шиенето на гоблен.

Наричат се „диамантени“, тъй като за изработката на картините се използват малки мъниста или т. нар. „диаманти“, а „гоблени“, тъй като крайният резултат е картина, която прилича на блестящ гоблен. 

Освен „диамантени“, този вид гоблени се наричат още „елмазени гоблени“ (от руски език, където диамантът се нарича елмаз).

Усвояването на техниката за редене на гоблена е съвършено лесно, което прави този вид изкуство подходящо за хора от всички възрасти. Казано иначе, за да изработите диамантен гоблен, от вас не се изисква нищо повече от желание да създавате красиви, блестящи картини. Е, и да се оборудвате с комплект елмазени гоблени.

Какво се съдържа в един комплект диамантен гоблен?

Във всеки един комплект елмазен гоблен, без значение от марката и производителя се съдържа:

  • Винилно платно с отпечатана върху него схема;
  • Цветни мъниста („диаманти“), разпределени по цветове в малки номерирани торбички;
  • Инструменти за лепене (ваничка, писалка или пинсета и фиксатор / восък).

Основната разлика между различните марки комплекти е във формата на мънистата (акрилните кристали), които могат да бъдат кръгли или квадратни. Така например, руският производител на диамантени гоблени Riolis предлага в комплектите си основно квадратни мъниста, докато българският производител Милена Стил включва в комплектовката си кръгли акрилни кристали.

Снимкa: pixabay.com

Как се изработват елмазени гоблени – стъпка по стъпка

За да започнете с изработката всичко, от което се нуждаете е един комплект диамантен гоблен.

Намерете подходяща равна повърхност (маса или плот), върху която да работите и се уверете, че осветлението е достатъчно добро. Отворете комплекта, прочетете инструкциите и се подгответе за работа.

Внимателно извадете винилното платно, върху което ще изработвате картината / бродерията. Ще забележите, че върху платното има предварително отпечатана схема, а в единия му край има таблица, в която са посочени номерата и цветовете на кристалите. Върху повърхността на платното е нанесен тънък лепящ слой, покрит с хартия или прозрачно фолио.

Важно е да запомните, че в процеса на работа не бива да отлепвате напълно предпазното фолио, а само малка част от него, колкото да можете да работите. Ако прекъснете с реденето, покрийте отново платното с фолиото. Така ще предпазите гоблена от напрашаване и изсъхване на лепящата част.

Подгответе си кристалите, които ще използвате. Най-лесно можете да го направите като използвате ваничката от комплекта. Обикновено тя е леко оребрена, което позволява, щом изсипете мънистата в нея те са се разпределят правилно, за да можете бързо и лесно да ги взимате с химикалката или пинсетата. 

Пригответе фиксатора и писалката. Той е обвит в предпазно фолио, което трябва да отстраните. Вече сте напълно готови да започнете с изработката на диамантения гоблен.

Вземете решение от коя част на платното ще започнете да редите и отлепете малка част от предпазното фолио. Леко потопете металния връх на писалката във фиксатора, взимайте мънистата едно по едно и ги залепвайте върху платното. 

Изработката на диамантения гоблен е толкова лесна и вдъхновяваща, че няма да усетите как сте завършили напълно картината. За да се насладите напълно на крайния резултат, можете да сложите гоблена в рамка и да го окачите на видно място в дома си.

Къде можете да откриете диамантени гоблени?

Към момента елмазени гоблени се предлагат в почти всички магазини за бродерия, но ако искате да сте сигурни в качеството на предлаганите продукти, можете да разгледате комплектите на Милена Стил. В нашите физически и онлайн магазини ще откриете широка гама от модели, размери и цени, които със сигурност ще ви допаднат.

Комплектите диамантени гоблени, които ние предлагаме са с изключително високо качество и със сложност, с която могат да се справят всички – от малки до големи.

Как да разпознаете качествените от некачествените диамантени гоблени?

Лого

Ще познаете качествения гоблен както по водещия производител, така и отпечатаното лого върху основата на гоблена.  Казано иначе, ако забележите, че логото на производителя е залепено, а не отпечатано, това в 99% от случаите означава, че диамантеният гоблен не се отличава с високо качество.

Основа на диамантен гоблен
Снимка: milenastyle.com

Завършване на основата

Краищата на основата (платното) на висококачествените диамантени гоблени са изрязани на вълнообразно и имат малка пунктирана линия.

Инструкция

Качествените диамантени гоблени винаги са придружени от инструкции. Това е нещо, което често се пропуска при по-нискокачествените марки.

Мъниста

Качеството на „диамантите“ е много високо при висококачествените гоблени. Производителите стриктно проверяват дали в комплектите мънистата са с точни размери и дали ръбовете им са правилни, остри и с правилния брой фасети. Освен това във висококачествените комплекти винаги има допълнителен брой мъниста, а цветовата гама на „диамантите“ е много по-богата.

Основа

Водещите производители, които държат на качеството на своите продукти подбират внимателно основата, върху която се лепят мънистата. Освен това много държат на ясното и четливо отпечатване на схемата и не покриват платното с хартия, а задължително с качествено прозрачно фолио.

Цената

Може би това е най-ясният индикатор дали определен комплект е първо качество или не. Затова, ако някъде ви предлагат комплект на много ниска цена, е добре да си помислите дали да го закупите. И сами знаете, че ниската цена най-често означава и по-ниско качество.

Марка

Връщаме се към марката, тъй като тя е най-сигурната гаранция за качество. Винаги се доверявайте на производители, които познавате и за които сте сигурни, че не правят компромиси с качеството на своите продукти.

Търговец

Пазарувайте от специализирани магазини, които предлагат гоблени, бродерии и материали за изработката им от известни марки. Така ще си спестите притеснението, че можете да попаднете на диамантен гоблен с по-ниско качество.

Готови ли сте да се впуснете в новото си хоби и да създавате въздействащи картини/бродерии с „диаманти“? Разгледайте продуктовия ни каталог и изберете своя модел и размер диамантен гоблен.  
Елмазените гоблени, които от Милена Стил можем да ви предложим са с разнообразен, атрактивен дизайн и на много достъпни цени. В комплектите ще откриете всичко необходимо, за да започнете веднага да изработвате елмазените си творения.

Сподели с приятели:

Безплатни схеми от Милена Стил

Над 100 безплатни модела за бродиране очакват своя творец. Свали своя сега и започни приключения с бодчета!

Свали безплатно
40 нови диамантени гоблена
Виж всички