Количка

Какво е гоблен?

Изкуството на бродиране на гоблен води началото си от преди Христа. От тогава много неща са се променили, добавяни са различни видове бодове и техники. Въпреки това в основата си, това изкуство остава едно от малкото непроменени.

От къде произхожда думата “гоблен”?

“Гобелин” е името на семейство бояджии, които най-вероятно произхождат от Реймс и които в средата на 15-ти век се установяват в квартал Фобур Сен Марсел в Париж, на брега на река Биевър. Гобелин е едно от имената на районите на града според wikipedia.

Джехан Гобелин е първият човек, който заема позицията на главен изпълнителен директор в компанията (ум. 1476). Той открива определен вид алена боя. Обикновените хора дават на бизнеса му прозвището „la folie Gobelin“, тъй като Джехан харчи много пари за своето предприятие. През 16-ти век е създадена фабрика за гоблени в допълнение към съществуващите преди това багрилни заводи.

Богатството на семейството се развива толкова бързо в течение на три или четири поколения, че някои от членовете на семейството в крайна сметка се отказват от търговията си и вместо това купуват благороднически титли.

През 1662 г. Жан-Батист Колбер, действащ от името на Луи XIV, купува фабриките в Faubourg Saint Marcel, заедно с придружаващите ги градини, и ги превръща в цялостна фабрика за гоблени, наречена Gobelins Manufactory.

Съвременни гоблени

Гоблените в днешно време представляват плат (панама за бродерия), който е избродиран с наклонен (гобленов) или кръстат бод. За оформянето на детайли може да се използва контурен бод.

Най-често гоблените се продават под формата на комплекти тип “направи си сам”, в които има включена панама за бродерия, конци, игла и схема. Конците са номерирани и съответстват на определени символи от схемата.

Ушитите гоблени са популярна украса на модерния дом. Все по-често се намират съвременни гоблени на ключови места в домове, а пазарът на готови гоблени се разраства с всеки изминал ден.

Цялата история на гоблени можете да прочетете в статията ни История на гоблените.

Сподели с приятели:

Безплатни схеми от Милена Стил

Над 100 безплатни модела за бродиране очакват своя творец. Свали своя сега и започни приключения с бодчета!

Свали безплатно
40 нови диамантени гоблена
Виж всички