Количка

Как се шие гоблен?

Шиенето на гоблен е една от най-красивите, успокояващи и удовлетворяващи форми на изкуство. Да виждаш как бод след бод, квадратче след квадратче, цвят след цвят пред очите ти се оформя красива картина, която създаваш съвсем сам от парче плат и конци е нещо, което просто не може да се опише с думи.
Вие отдавна се възхищавате на майсторски изработените красиви картини на опитните гобленари, но смятате, че да овладеете тази форма на изкуство е извън вашите възможности.

Гоблен “Ръченица” – Милена Стил

Всъщност, шиенето на гоблени нито е толкова сложно, нито изисква някакви предварителни познания (освен може би да сте запознати с поне една от техниките за шиене). Всичко останало е просто голямо желание, търпение и стриктно следване на схеми.

Искате ли да научите как се шие гоблен? Останете още малко с нас.

Как се изработва гоблен по схема – предварителна подготовка

Започнете с избор на тема

Ако това е наистина първият гоблен, който ще шиете, от голямо значение е с каква сложност ще е той. В този ред на мисли, ние ви съветваме да се спрете на нещо по-лесно и простичко като изпълнение, например малък пейзаж. 

От Милена Стил предлагаме голямо разнообразие от гоблени „Пейзажи“ с различна големина, които са подходящи както за изработка от опитни майстори, така и от напълно начинаещи.

Подгответе необходимите материали

Материалите, от които се нуждаете, без значение от сложността на гоблена са стандартни.

Специална основа за бродиране

Обикновено за гоблени се използва т.нар. гобленова панама – равнотъкан разграфен памучен плат с гъстота на нишките 22 каунт („каунт“ – мерна единица, която показва колко бода могат да бъдат направени върху един инч от платното). Това означава, че по линия с дължина 2.54 см (1 инч) могат да се избродират 22 бода. Всяка 20-та нишка от плата е с по-тъмен цвят, за да се улесни броенето на бодовете.

Разбира се, можете да бродирате и на други (разграфени и неразграфени) основи с различен състав и различна гъстота на нишките.

Цветни конци

Конците за бродиране от 100%памук, както и останалите необходими материали обикновено са включени в комплекта гоблен, който ще закупите. Вие трябва само да се спрете на марката конци, с която искате да шиете. 
Нашият съвет в този случай е се доверите на изпитани във времето марки конци за бродиране като Ariadna или DMC. Даваме ви този съвет, тъй като това са производители с дългогодишен опит, които предлагат конци с много високо качество на едни много достъпни цени.

Снимка: https://ariadna.com.pl

Игли за бродиране

За шиенето на гоблени са ви необходими малко по-специални игли от стандартните, които използвате в ежедневието си. 

Особеното в иглите за бродиране е, че са със заоблени върхове (за да не разнищи панамата и за да не убодете) и с широки уши (за да можете да вденете лесно конеца, без значение дали го използвате с цялата му дебелина или го разделяте). 

Освен това, при избора на игли трябва да се съобразите както с вида и дебелината на конците, които ще използвате, така и с вида на панамата, върху която ще бродирате. Стандартът за шиене е гобленова панама 22 каунт и игли PONY или PRYM номер 24 или 26.

Схема

Без схема – няма гоблен. А схема без легенда също не върши работа. Всеки готов комплект гоблен има точната схема и легенда на цветовете. Тя ви е необходима, за да знаете кой бод с какъв цвят трябва да се избродира. С нейна помощ ръкоделието ви бод след бод се превръща в картина. 

Как се шие гоблен – основни стъпки

Имате ли всичко необходимо за изработката на гоблена, време е да направите първата крачка и да се впуснете смело в приключението. 

Извадете панамата и конците 

За да ви е по-лесно можете да „опънете“ панамата върху гергеф, ако имате такъв наличен. Ако нямате подобен инструмент под ръка, препоръчваме да обримчите панамата, за да не се разнищват краищата ѝ в процеса на бродиране.

Разучете схемата

Тя представлява таблица, разграфена на квадратчета, в които има символи. Всеки един от символите отговаря на определен цвят конец. Квадратчета са номерирани по вертикала и по хоризонтала, за да можете да се ориентирате по-лесно върху квадратчетата от панамата.

Освен това, на всяка схема е посочен мащаба. Така например, при мащаб 1:1 на един символ от схемата отговаря един бод от гоблена. Всеки от бодовете е с ширина една нишка и височина една нишка от плата. Ако мащабът е 1:4, това означава, че на един символ отговарят 4 бода, избродирани в квадратче. Посоката на бродиране е от дясно наляво.

Гобленов бод 1:1 и 1:4

Има и друг начин за бродиране в мащаб 1:4, или по-скоро 1:2. Това е т. нар. „вилеров“ или „висок бод“. При него на един знак от схемата съответстват два бода върху панамата така, че да се получи квадратче. Всеки от бодовете е с ширина една нишка и височина две нишки от плата. В готов вид гобленът изглежда като изтъкан:

Вилеров бод

С колко нишки да бродирате

Почти всички комплекти на български производители, които се предлагат на пазара, са съобразени за работа с две нишки за вариант 1:1 и 1:4. В зависимост от това дали бродирате по-стегнато или по-хлабаво, е възможно конецът да не покрива изцяло панамата, особено при по-тъмните цветове. В случай, че иската да постигнате максимална плътност на гоблена, ви съветваме да поръчате индивидуална комплектовка за работа на три нишки. А ако ще използвате „вилеров бод“ , препоръката ни е да бродирате с 4 нишки.

Изберете си начин, по които ще ви е по-удобно да шиете

Няма точни правила как да започнете бродирането. На някои от гобленарите им е по-удобно да бродират по квадратчета, докато на други – да работят по цветове. Нашето лично мнение е да започнете бродирането по цветове, тъй като при бродиране по квадратчета пресукването на конеца в крайната колона бодове създава леки, но все пак видими „линии“ от лицевата страна на гоблена. Освен това и разходът на конец е по-голям. Все пак, крайното решение е ваше.

Започнете да бродирате

Начините, по които можете да започнете да шиете са няколко. Някои от гобленарите започват, като сгъват панамата на четири, откриват средата на платното и започват да шият оттам. Този начин е подходящ при използване на кръстат бод. Друга част от майсторите започват шиенето няколко квадратчета по-навътре. Обикновено комплектованите гоблени имат по две квадратчета резерва от всяка страна.

Открийте своя начин на започване, отрежете конец с дължина метър и малко от цвета, с който искате да направите първия бод и го вденете в иглата. Не правете възли в края на конеца, тъй като след изглаждане възлите ще изпъкнат от лицевата страна.

Направете първия бод, като прекарате конеца от задната част на панамата към лицевата. Не шийте прекалено стегнато, нито прекалено хлабаво и следвайте еднакъв наклон на шиене (обикновено наклонът е надясно). След като приключите с даден цвят промушете конеца зад няколко направени вече бода от задната страна на гоблена, за да не се изнищи. 
Следвайте схемата, имайте търпение и скоро ще се поздравите в първия си самостоятелно ушит гоблен.

Сподели с приятели:

Безплатни схеми от Милена Стил

Над 100 безплатни модела за бродиране очакват своя творец. Свали своя сега и започни приключения с бодчета!

Свали безплатно
40 нови диамантени гоблена
Виж всички