Количка

Как се пере и глади гоблен?

В процеса на работа малко или много гобленът се праши и зацапва. Всеки гобленар има своите предпочитания как да завърши творението си. Някои хора не перат и не гладят готовите си бродерии, други задължително следват свои, създадени с времето, стъпки.

Независимо от кои сте, в следващите редове ще ви представим техники и тънкости, които ние от Милена Стил сме намерили за добре работещи през годините.

Запознайте се със състава на панамата

Ще започнем от това да се запознаем със състава на основата, върху която сте избродирали вашия гоблен. Стандартната българска панама за гоблени (22ct) е със състав 100% памук. Този състав предразполага към лесно свиване на плата и намачкване, ако не
се изглади правилно. Най-важното правило е гобленът да не се глади преди да се изпере.

Как се пере ушит гоблен?

За да запазите мекотата на плата, препоръчваме ръчното пране на гоблени. Изберете съд, в който можете да сложете гоблена без да се намачква или ако е много голям, да има само 1 сгъване. Прането в пералня, особено с центрофуга, е силно непрепоръчително и е сигурен начин да повредите завършеното си творение.

Нежно и внимателно потапяне в хладка вода е напълно достатъчно, за да върне първоначалната пухкавост и обем на конците. Не усуквайте и не извивайте мокрият гоблен!

С какво се пере гоблен?

Можете да изперете вашия гоблен с чиста хладка вода и да направите разтвор с обикновен сапун. Важно е да не добавяте силни и избелващи препарати, които да повредят цвета на конците. В повечето перилни препарати се съдържат малко или много агресивни и избелващи химикали. Най-сигурният препарат, който няма да повреди мулинетата, е бебешки сапун, тъй като е с неутрално pH и няма да промени цветовете.

Ушитият гоблен се поставя с лицевата част надолу и внимателно се придвижва в нагоре и надолу във водата. След половин час престой в разтвора, се изплаква обилно с течаща вода докато тя стане бистра и не се пени.

След изплакването гобленът се поставя хоризонтално върху хавлиена кърпа и се навива на стегнато руло за минута-две и леко се притиска с ръце. Целта на тази процедура е да се отстрани излишната вода. След това рулото се развива и гобленът се поставя върху друга хавлиена кърпа с лицевата страна към нея. Пренася се върху гладка хоризонтална повърхност и леко се изпъва до
правилна правоъгълна форма. Оставя се да изсъхне.

Важно: През лятото не оставяйте гобленът да изсъхва на силно слънце – освен, че водата ще се изпари бързо и ще го изгладите много трудно, възможно е силното слънце да повреди цветовете на конците.

Как се глади гоблен?

Малко преди окончателното изсъхване на гоблена, докато е още леко влажен, се изглажда през тензух или още една тънка хавлиена кърпа от опаковата страна. Важно е да не се глади на висока температура и ютията да не се задържа продължително на едно място.

Последни думи

Ако внимателно сте следвали всички стъпки вашият гоблен е готов да се рамкира и да се окачи на стената.

Сподели с приятели:

Безплатни схеми от Милена Стил

Над 100 безплатни модела за бродиране очакват своя творец. Свали своя сега и започни приключения с бодчета!

Свали безплатно
40 нови диамантени гоблена
Виж всички