Количка

Как да рамкираме диамантен гоблен

Диамантените гоблени са популярно хоби за релаксация и творчество, а в момента се радват и на широка полулярност. Винаги ще има множество зашеметяващи картини, от които да избирате. Има обаче още по-радостен момент – когато картината е завършена и е готова да бъде изложена в дома или подарена на любим човек.

Диамантеният гоблен трябва да се рамкира, преди да може да се счита за готов. Това не само предпазва картината от повреда, но и позволява тя да бъде гордо изложена на видно място в дома. Няма да отнеме много време, за да разберете, че има стотици налични алтернативи, когато избирате рамка за гоблен с мъниста. Материалите, използвани за направата на рамки за гоблени варират от дърво до метал и пластмаса. Някои са продават като завършен продукт, а други са тип “направи си сам”.

Подготовка на диамантения гоблен преди поставяне в рамка

Преди да пръстипим към рамкирането има някокло важни стъпки, на които трябва да обърнем внимание. Лесно е да се пропуснат, а могат да доведат до проблеми след поставяне в рамка.

  • Уверете се, че мънистата са добре залепени – тази стъпка е особено важна при диамантените гоблени с квадратни мъниста. При смяна на цветове и поставяне на диаманти между вече залепени такива е изключително лесно да се получи едва забележимо разместване и недобро прилепване към основата. От там следва и падането на мъниста след окачане на стена. Това е и причината много хора да предпочитат модели с кръгли мъниста. За да сте сигурни, че всяко мънисто е плътно прилепнало на мястото си препоръчваме изглаждане с валяк за диамантен гоблен.
  • Почистете задната част на основата – това ще се наложи най-често, когато изберете сами да рамкирате вашето произведение. Въпреки това, човек никога не може да е прекалено внимателен и дори ако изберете професионално студио за рамкиране, препоръчваме основата да е добре изчистена. За целта използвайте топла вода и чиста кърпа. Избягвайте агресивни препарати. Ако забележите по-упорити замърсявания може да добавите и сапун към водата. Важно: Не обливайте директно гоблена с течности. Винаги използвайте напоена кърпа!

Видове рамки за диамантени гоблени

Има много различни видове рамки, от които да избирате. Първата стъпка е да решите какъв формат на рамката ви харесва. Има много методи за излагане на диамантени гоблени, като използване на конвенционална рамка от магазина, сглобена дървена подрамка за опъване, платно за рисуване или най-популярното – поръчкова рамка в професионално студио за рамкиране на картини и гоблени.

Рамкиране на диамантен гоблен със стандартна рамка

Закупената от магазина рамка е страхотен начин да спестите пари и възможно най-бързо да изложите своето завършено диамантено изкуство. Тези рамки се предлагат в различни форми и покрития, което ви позволява да създадете отличителен дизайн за секунди. Изберете материали и цветове, които са допълващи вашия интериорен дизайн, за да създадете идеалния микс. Имайте предвид, че тъй като много диамантени гоблени се предлагат в нестандартни размери, може да се наложи да скъсите гърба на рамката, за да пасне вашият гоблен.

Нашата препоръка е да изберете рамка с малко по-малък размер от готовия диамантен гоблен. На някои от вас ще се наложи да скъсят основата на гоблена. Просто поставете завършената картина с мънистата надолу върху подложка за рязане и отрежете платното с макетен нож.

Друг вариант за ситуации, когато гоблена е с нестандартен размер и рамката е по-голяма, е да се направи паспарту от гоблена и рамката. Можете да създадете прекрасно изображение, като използвате цветна хартия или картон и подредите основната цветова тема около него.

За разлика от обикновените картини или снимки, които са поставени в рамки, се препоръчва диамантените гоблени да се показват без използване на стъкло. Стъклото може да намали значително блясъка на мънистата.

Залепяне върху платно за рисуване опънато на подрамка

Много творци използват предварително подготвени художествени платна, опънати в подрамка, за да създадат своите произведения на изкуството. Вашите диамантени гоблени могат да се откроят изключително добре сред остатъка от интериора ако изберете този начин на рамкиране. За да създадете чист, безупречен дизайн, този подход изисква празно платно от любимия ви магазин за хоби материали, лепило и пистолет за телбод. Всичко това ще помогне на гобленът с диаманти да се откроява от стената.

За да успеете да разтегнете диамантеното си изкуство около платното, изберете подрамка, която е поне с 1см по-малка (както по дължина, така и по ширина) от вашия гоблен. Уверете се, че лепилото е равномерно разпръснато по задната част на основата на гоблена, с изключение на областта около ръбовете. Не използвайте лепило, което изсъхва бързо.

Работата върху подложка за рязане е изключително удобна практика. Докато лепилото е все още мокро, натиснете рамкираното платно към основата на диамантения гоблен, като се уверите, че е поставено в средата. Изрежете по ъглите на платното, оставяйки приблизително 1см от двете страни, като същевременно поддържате диамантения гоблен равен под платното. Нанесете лепило върху краищата на платното и ги натиснете към рамката, така че да прилепнат добре. Оставете лепилото да изсъхне напълно, преди да сложите кукички за окачане на стена.

Опъване върху дървена подрамка

Този метод е подобен на предходния, но за разлика от него вместо да се лепи към вече опънато платно идеята е да се опъне самата основа на диамантения гоблен с помощта на пистолет за телбод. Както сами се досещате, това е драстично по-трудна задача, тъй като дървената подрамка трябва да бъде стабилизирана. А за да е добре изпъната картината, често бихме имали нужда от втори човек или професионални инструменти. Макар това да е най-евтиният начин, по наши наблюдения е и най-трудният за изпълнение. Имайте го в предвид.

Залепяне върху твърда повърхност

Въпреки че този метод технически не се класифицира като “рамкиране”, той набира все повече популярност в последните години. Лесен, бърз и евтин за изпълнение, като в същото време придава минимализъм и е подходящ за модерни домове. Техниката се изразява в следните няколко стъпки:

  • Плътно изрязване на бялата основа на диамантения гоблен. Най-лесният и точен начин да се постигне е използването на макетен нож върху подложка за рязане.
  • Подготвяне/боядисване на цветен дебел картон, велпапе или друга твърда основа като цветен пластмасов лист или тънък гипсокартон.
  • Залепяне на гоблена към избраната повърхност по същия начин както и при използването на подрамка с опънато платно. Тук обаче съществува варианта основата да се разкрои в по-голям размер, за да се получи ефекта на паспарту.

Рамкиране в професионално студио

Като се има предвид, че вече сте инвестирали значително време и усилия в създаването на вашата невероятна картина, може да решите да се възнаградите, като я оформите професионално, вместо да завършите процеса сами. Процесът на рамкиране на диамантен гоблен, отнема време и усилия.

Уменията на специалистите по рамкиране включват способността да рамкират всякакъв вид картина или снимка, както и други произведения на изкуството, независимо от размера или формата. Те ще могат да предоставят зашеметяващ краен продукт, който с удоволствие ще покажете.

Полезни съвети независимо от метода на рамкиране

Независимо кой метод на рамкиране изберете ако той включва залепяне е важно лепилото да не е агресивно към винил за да не повреди основата на диамантения гоблен. С оглед на това не препоръчваме лепила за пластмаса, както и секундни лепила.

Ако използвате твърда повърхност, на която да залепите готовото си творение, вместо кукички за закачане към стена може да използвате велкро. Този вариант е препоръчителен за малки модели до 20х20см. За по-големите модели най-използвани са класическите кукички или корда, захваната в двата края.

Последни думи

Независимо кой начин на рамкиране на вашия диамантен гоблен изберете, ние от Милена Стил винаги ще сме до вас. В нашия фирмен магазин Mr. Goblen, намиращ се в град Пловдив на улица „Патриарх Евтимий“ №24 можете да разгледате над 50 уникални модела рамки, от минималистични до барокови, с или без паспарту. Доверявайки се на професионалисти в бранша, можете да сте сигурни, че вашето произведение е в сигурни ръце!

Сподели с приятели:

Безплатни схеми от Милена Стил

Над 100 безплатни модела за бродиране очакват своя творец. Свали своя сега и започни приключения с бодчета!

Свали безплатно
40 нови диамантени гоблена
Виж всички