Количка

4 редки ръкоделия, които изчезват

Повечето хора са чували за гоблени и диамантени гоблени. Плетенето пък е сред най-известните хобита по нашите краища. Съществуват обаче ръкоделия, които са толкова редки, че дори един дългогодишен гобленар може да не е чувал за тях. В следващите редове ще ви представим 4 от тях.

Декоративна бродерия с ленти

За първи път се появява във Франция през XVIII век. Френският монарх Луи XV обожавал бродерията с ленти и с удоволствие дарявал придворните с всички хубави неща, които правил сам. Знатните дами започнали да украсяват своите рокли с розички и ленти. В кралския дворец с помощта на игла и ленти започнали да се създават истински шедьоври, които сега се излагат в музейните витрини.

Бродерията с ленти е привлекателна с това, че рисунките върху плата стават обемни и реалистични. Едно от преимуществата на тази бродерия е това, че тя се изпълнява значително по-бързо от другите бродерии.

За разлика от много други техники, бродерията с ленти предоставя пълна свобода в избора на стил и не изисква висока точност. Също така може да се бродира практически на всякакви тъкани.

Изонит

Още наричана “графика с конец” тази техника се състои в изпълняването на графическо изображение с конец върху картон или друга твърда повърхност. Понякога тази графика се нарича изографика или бродерия върху картон. В англоговорящите страни се използва словосъчетанието “embroidery on paper“.

Изонит е много интересна техника. Тя привлича с лекота на изпълнение и оригиналност. Не се изискват скъпоструващи материали – само цветни конци и твърда подложка.

Графиката с конци за първи път се появява в Англия през XVII век. Английските тъкачи измислили удобен начин за преплитане на конците. В резултат на това се получили дантелени изделия, които се използвали за украса на жилищата.

Съвременните материали позволяват да се получат много ефектни модели. Интересът към графиката с конци ту се появява, ту изчезва. Най-голяма популярност има през XIX век, когато дори се издават книги с описание на техниката на работа.

Спренг

Представлява техника на плетене на рамка. Думата “спренг” поизхожда от старошведски и означава еластичен. Първата вещ направена с тази техника датира от бронзовия век. Това било женска мрежа за коса. От времето на европейското средновековие са запазени шапки, ръкавици и шалове изработени чрез спренг.

С тази техника се правят колани, аксесори за коса и сложни ажурни орнаменти. Особеността при този метод е това, че цялото изделие се формира на основа на конци. От там идва и голямата му еластичност.

Бродерия с мъниста

Създаването на украшения от мъниста датира от далечни времена. Преди 4000 години египтяните започват да обработват стъкло и да го използват като украшение. С разноцветни блестящи топчета те украсявали своите дрехи и бужута. Така се е зародила бродерията с мъниста. В началото мънистата се нанизвали на конски косми, след това на треви и накрая на конци. Плетените изделия с включени мъниста изглеждат изящно и приковават погледа мигновенно.

Бродирането с мъниста в Европа се е зародило в Германия след завършване на Наполеоновите войни. По това време нараствала ролята на семейството в немското общество. За жените ръкоделието станало едно от най-важните занимания. От благородниците бродирането с мъниста се пренася и в други съсловия – бродирали дори в православните манастири.

Днес този вид бродерия е практически почти забравена. В изделията свързани с мъниста се съчетават свойствата на трикотажа и на декоративните мъниста. Мънистата за бродиране трябва да бъдат с широки отвори. Най-добрите конците за работа са копринените. Както и при традиционните гоблени, и тук се използват схеми, по които се изработва изделието. Резултатите са прекрасни, а работата е интересна и увлекателна.

Последни думи

Надяваме се да сте научили нещо ново, както и да сте добили смелост да изпробвате вече почти забравени техники за ръкоделие. Не се колебайте да ни изпращате вашите идеи и готови изделия, които да споделим с всички любители на ръкоделието!

Сподели с приятели:

Безплатни схеми от Милена Стил

Над 100 безплатни модела за бродиране очакват своя творец. Свали своя сега и започни приключения с бодчета!

Свали безплатно
40 нови диамантени гоблена
Виж всички