Количка

Какво е рисуване по номера?

Какво представлява рисуването по номера и защо това е полезен подход за начинаещи художници?

Рисуването по номера е техника, при която изображението се разделя на форми, всяка от които е обозначена с число, което съответства на определен цвят в картината. В крайна сметка картината се появява в цялостта си, след като нарисувате всяка от формите.

Методът на рисуване по номера понякога е критикуван, че е прекалено елементарен, лишен от въображение и формулиран. Въпреки това за да се предаде идеята, че картината е изградена от различни форми и цвятове, тази техника е изключително полезна.

История

Рисуването по номера е изобретено през 1923 г. като през тази година е издаден и първият патент.

Palmer Show Card Paint Company е компанията, която е изобретила картините по номера в съвременната им версия. Дан Робинс, служител на фирмата, се свърза от собственика на компанията с концепцията за проекта. След многобройни модификации на продукта, бизнесът пуска марката Craft Master през 1951 г., която успява да продаде повече от 12 милиона комплекта по целия свят през следващото десетилетие.

В резултат на положителния обществен отзвук няколко фирми започват да произвеждат свои собствени версии на картини по номера.

В галерия Bridgewater/Lustberg в Ню Йорк, Майкъл О’Донохю и Трей Спийгъл организират и създадоха изложба на колекция от картини по номера на О’Донохю през 1992 г., която е посетена от хиляди хора.

Основан през 2008 г. от частен колекционер в Масачузетс, Музеят Paint By Number е най-големият в света онлайн архив на произведения на рисуване по номера, с над 6000 картини, датиращи от 50-те години на миналия век, събрани от eBay и други американски колекционери.

През 2011 г. Фондация Жаклин Шифман дарява четири ранни дизайна на картина по номера на Макс Клайн на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, които са показани в Департамента по архитектура и дизайн на музея.

Какво е комплект за рисуване по номера?

Възможно е да закупите комплект за рисуване по номера, който ще съдържа четки, малки кутийки с бои в толкова цветове, колкото са ви необходими, и отпечатан контур на произведението на изкуството. Количеството боя може да не изглежда много, но то е предостатъчно, за да завършите успешно своята картина.

Уверете се, че сте проверили какъв вид боя е включен в комплекта (акрилната и маслена боя са най-често срещаните, въпреки че съществуват и комплекти с акварел). Вярваме, че акрилната боя е по-добра, тъй като боята изсъхва бързо и можете да измиете четката с вода, което улеснява начинаещия да завърши.

Как да рисуваме по номера?

Ако рисувате на секции, е изкушаващо да миете четките си след всяка част, но това ще доведе до много загуба на боя и много време, прекарано в почистване на четките. Вместо това боядисвайте един цвят наведнъж, като се движите надолу от най-големите към най-малките части от този цвят. Работата от горната част на картината надолу помага да се избегне случайно разрушаване на все още мокра боя в долната част.

По-ефективно е да започнете с по-големите участъци, тъй като ще имате повече опит с четката и боята, докато стигнете до малките области, които могат да бъдат трудни за рисуване. Рисуването по номера е фантастична практика в контрола на четката, която всеки може да прави, независимо колко е напреднал.

Всеки бъдещ художник трябва да се стреми да овладее способността да управлява четката си, така че да може да рисува правилно до ръб или определена точка. Ако рисувате фон зад обект, добавяте цвят към зеницата на окото, потъмнявате сянката на ваза или където и да е другаде, където искате твърд ръб на обект, това е инструментът за вас.

Различни техники за рисуване, както и ще полезни съвети разглеждаме в статията ни “Как са рисува по номера?”.

Съвети при създаване на картина за рисуване по номера

Предоставените четки обикновено са 3 броя (малка, средна и голяма), за да имате подходяща за всеки размер участък за оцветяване.

Започнете с най-тъмния цвят и преминете към най-светлия или обратно, като за последно запазвате всички части, които имат смесен цвят (двоен номер). Цветовете трябва да бъдат боядисани последователно от тъмно към светло (или обратно), тъй като това ще ви помогне да разберете малко за тона и наситеността на цветовете, с които работите.

Препоръчваме работата от светли към тъмни цветове, тъй като тъмните покриват много по-лесно и с по-малко слоеве светлите, отколкото обратното.

Дръжте на разположение чаша с чиста вода за почистване на четката си (ако приемем, че използвате акрилен комплект за рисуване по номера), както и парцал/хартия за избърсване и изсушаване на четката. Тялото на четката не трябва да се потапя във водата.

Единствената част на четката, която трябва да контактува с водата е върхът и. Това е важно, за да се получават плътни и трайни цветове, които не са прекалено бледи и разредени.

Бъдете търпеливи! Добре е да избягвате да разтилате космите на четката си, докато се опитвате да рисувате по-бързо върху дадена област. Това ще повреди четката и ще доведе до безполезност на деликатния връх.

Правилният начин за нанасяне на боя е като допрете леко четката до платното и я плъзнете по повърхността на основата. Важно е да не упражнявате натиск, който да деформира върха на четката.

Двойни числа (или смесени цветове)

Тази секция се отнася само за някои комплекти за рисуване по номера, които идват с по-малко количество цветове.

Ще забележите, че определени форми имат две числа в тях, а не само едно, както бихте очаквали. Това означава, че ще трябва да комбинирате два различни цвята. Използването на равни части от всеки цвят е сигурен начин да получите перфектен резултат. Важно е смесването да се извършва в палитра, а не в някое от контейнерчетата с боя, за да се избегне зацапване на цветовете.

Смесете малко количество от двата цвята върху непореста повърхност (като стара чинийка или художествена палитра), след което оцветете зоната в желания цвят.

Поддържане на боите чисти

Обърнете внимание на старателно почистване на четката, преди да я използвате, за да нанесете друг цвят върху нея. Не искате да замърсявате един цвят с друг. Малко количество тъмен цвят бързо превръща светлия оттенък в пълна катастрофа.

Ако направите това случайно, не го разбърквайте; вместо това използвайте ъгъла на чиста кърпа или парче хартиена кърпа, за да се опитате да го отстраните колкото е възможно повече.

Сподели с приятели:

Безплатни схеми от Милена Стил

Над 100 безплатни модела за бродиране очакват своя творец. Свали своя сега и започни приключения с бодчета!

Свали безплатно
40 нови диамантени гоблена
Виж всички