Архитектурно-парков комплекс „Балчишки дворец“

Балчик е малко, черноморско, курортно градче, което се намира на 42 км североизточно от гр. Варна и на 10 км от морския курорт Албена. Населението му е приблизително около 15 000 души. Градът е с древна история. Създаден е преди 2 600 години. Тракийското му име е „Круни”, а древните гърци са го наричали „Дионисополис”. Гр. Балчик е разположен в красиво заливче, обградено от бели хълмове. Едни от известните личности, посещавали градчето са Свети Атанас, Свети Андрей Първозванний и римският поет Овидий.  Главна забележителност на гр. Балчик е архитектурно-парковият комплекс „Балчишки дворец“, „Тихото гнездо” или наричан още „Дворецът”. Той е построен през 1924 година от италианските архитекти Америго и Аугустино за лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург. Намира се на около 2 км от града в югозападна посока и е разположен на самия морски бряг.

Архитектурно-парковият комплекс „Балчишки дворец“ се състои от сграден фонд и парк. Част от парка е превърнат в научна ботаническа градина. Тя е създадена през 1955 г. от академик Даки Йорданов. Благодарение на благоприятните природни условия в нея българските биолози са аклиматизирали множество чуждоземни растения. Ботаническата градина заема площ от 100 кв.м. Днес растителното разнообразие е огромно – над 3 000 вида растения, 120 вида бамбук, 250 вида кактуси, различни алпийски видове и стари дървета. Дворцовото пространство е осеяно с различни саксии с палми. Тяхната колекция наброява 33 вида, като част са на възраст над 50 години. Впечатляваща е и кактусовата градина. Височината на някои кактуси надминава 5 м. В тази колекция се включват и изключително редки  представители на родовете Opuntia, Gerens, Aloe и Agave.

В комплекса се намират и два извора с изобилна и кристалночиста вода. Имената им са „Бял кладенец” и „Чатал чешма”. Архитектурата на двореца е изключително интересна. В нея се преплитат старобългарски, готически, ориенталски и мавритански елементи. Кралица Мария е изповядвала бахайско учение, което проповядва за обединение на всички религии. Именно от тук идва съчетанието на различните стилове.

При строежа на дворцовия комплекс старите мелници били реставрирани и превърнати в стилна декорация към целия ансамбъл от постройки. В този ансамбъл влизат още изграденият в двора параклис „Стела Марис”, дворцовият параклис „Успение Богородично”, „Божествената градина”, градина „Английски двор”, „Градината с кръстовидното водно огледало”, „Гетсиманската градина”, „Мостикът на двореца и гаражите за яхти”, „Мостът на въздишките”, „Алеята на виното”, „Алеята на вековете”, „Висящите тераси”, гробът на кралица Мария и други.

Един от палатите, обитаван някога от принц Николай и преотстъпен по-късно на принцеса Илияна, е построен в чисто старобългарски стил. Той е високо издигнат на стръмен наклон, поради което от долната западна страна е изградена сграда на три етажа, а в горната източна палатът завършва с едноетажна постройка. Стрехите отдолу се състоят от особено измазани и преплетени пръти, придаващи вид на старинен замък. Сградата, е обрасла с особен род декоративни пълзящи растения от рода на лианите. Недалеч от палата се намира водопад, който се спуска от 25 м височина и на около 30 м по-надолу образува втори по-малък. Близо до малкия водопад се намира римско-арабската баня „Нимфеум”.

Изключително интересен е и самият голям палат на румънската кралица Мария, построен в чисто ориенталски стил. Над него е издигната висока кула, наподобяваща минаре на джамия. На върха на тази кула е поставен специален инструмент, в който има струни по подобие на арфа и при полъха на вятъра от него се чува особенно приятна музика. Палатът представлява три етажна сграда, намираща се под висок бряг. В другия край на палата е оформен купол на църква. На югоизточния ъгъл е поставена фино изработена, бяла скулптурна статуя, изобразяваща жена, държаща в ръце кораб. Това е фигурата на принцеса Илиана.

Долният етаж се състои от три стаи, които са били личните покои на крал Фердинанд. Вторият етаж е разделен на две – един продълговат салон, който има вид на археологически музей и трапезария, представляваща голяма зала с библиотека. Третият етаж е бил изцяло за кралица Мария. Състои се от голяма зала, служеща за предспален салон и от който водят различни врати към кулата и към спалнята на кралицата. От спалнята се влиза в баня в турско-арабски стил с луксозна порцеланова вана, намираща се под църковния купол.

Интериор от Архитектурно-парков комплекс „Дворецът” в Балчик

Архитектурно-парковият комплекс „Балчишки дворец“ е изключително съчетание на различните архитектурни стилове в една идилия, която си заслужава да бъде посетена.

Източници:

https://bit.ly/2ICa2Wf

http://www.dobrudzha.com/bg/57.html

https://opoznai.bg/view/arhitekturno-parkov-kompleks-dvoretza-balchik