Античен театър Пловдив

Античният театър е една от най-големите културно-исторически забележителности на Пловдив. Като втори по големина град в България, съвременен Пловдив е наследник на богата история, която започва да се пише по тези земи още от най-древни времена. Именно Античният театър се явява най-голямото историческо наследство на града и е пример за значително постижение в областта на реставрацията на антични паметници у нас.

 МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ И ИСТОРИЯ

Античният театър е част от Стария град на Пловдив. Той е разположен на южния склон на Трихълмието, в седловината между Джамбаз тепе и Таксим тепе. Първоначално се приема, че е построен по времето на император Марк Улпий Траян в началото на II в. от н.е. на мястото на храм на тракийската богиня Бендида. В античните векове е бил една от най-значимите обществени сгради на Тримонциум. Важно е да се отбележи, че този театър не е амфитеатър. Тази грешка се допуска доста често, но истината е, че амфитеатърът е различен вид елипсовидно съоръжение, предназначено само за провеждането на състезания, гладиаторски битки и боеве с диви животни.

Панорамен изглед на античния театър в гр. Пловдив

Античният театър в Пловдив е един от най-добре запазените антични театри в целия свят. Той се отличава със забележителна си архитектура, великолепен дизайн и представителност. Частта за зрителите е амфитеатрална и е разделена на две части, всяка от които има по 14 реда седалки, издялани от мрамор и разделени на сектори от спускащите се към сцената стълбища. По средата между тях има широка хоризонтална пътека. Откъм страната на сцената се издига двуетажна сценична постройка, наречена скене, със странични крила. Открити са изящни статуи, които сега са включени в архитектурата на сградата. Античният театър e побирал около 6 хиляди зрители. Както в театрите по цялата Римска империя, така и в театъра на Филипопол почетните зрителски места били надписвани. Имало е специални места за градските управници, за магистрати, за приближени на императора и др. Тези надписи показват, че сградата е била използвана и за седалище на тракийското провинциално събрание.

Разкриване на античния театър в гр. Пловдив през 1968 г.

Наскоро е открит и разчетен надпис върху постамент от статуя, който сочи, че театърът е бил построен през 90-те години на I век от н.е. по времето на император Траян, когато градоначалник на Филипопол е бил Тит Флавий Котис – потомък на тракийската царска династия, три пъти първожрец на провинция Тракия, съдебен представител на метрополията и отговорник за строежите.

Голяма част от постройката е разрушена в края на IV век от пожар или земетресение, след което останали 20 от общо 28 реда от зрителските места. Сценичната постройка се срутила до основи, но благодарение на последващите обстойни археологически проучвания е направена сполучлива реставрация.

ТЕАТЪРЪТ ДНЕС

Благодарение на археологическите разкопки, които се провеждат през 1968-1979 година от Археологически музей – Пловдив, днес все още може да се насладим на уникалната атмосфера в Античния театър в Пловдив. Той е включен в рамките на архитектурния резерват „Старинен Пловдив“.

Античният театър в Пловдив има отлична акустика, която се дължи на специфичната архитектура на театъра. И до днес той се използва за концерти и други обществени прояви, предимно през летните месеци на годината като побира около 3500 зрители. Възроден за нов живот като функционираща сцена за класическа драма, танци и музика, Античният театър е привлекателно духовно средище на града, в което съвременната култура взаимодейства с непреходните ценности на миналото.