/Как да поръчам?
Как да поръчам?
Често задавани въпроси

Как да поръчам?

1. Разгледайте внимателно продуктите, които предлагаме в отделните категории и кликнете върху някой от тях. Връзката ще Ви отведе до подробното описание на продукта с по-голяма снимка и възможността да го споделите с приятели в социалите мрежи или чрез директен линк.

2. Ако вече сте направили своя избор и желаете да закупите определен продукт от www.milenastyle.com, трябва да се намирате в продуктовата страница на желания артикул и да изберете някой от вариантите (ако продуктът има такива), т.е. дали да бъде с конци, без конци, видове конци, начин на бродиране. Когато сте готови с избора си, натиснете бутона „КУПИ“.

3. След като сте добавили желаните артикули в количката, кликнете върху иконката „Количка“ и направете окончателен преглед на поръчката. Ако желаете, можете да редактирате количествата на отделните продукти. В случай че имате „Код за отстъпка“ го добавяте в указаното поле.
4. На този етап избирате начина на получаване на поръчката и съответния куриер. При поръчки над 50.00 лв. ползвате безплатна доставка. Отбележете това с отметка пред начина за получаване, а в полето за коментар отбележете желания куриер – ЕКОНТ или СПИДИ. След това натиснете бутон „Приключване на поръчката“.

5. Ако сте се регистрирали, данните за доставка ще бъдат попълнени автоматично. Ако нямате регистрация, след попълване на „Адрес за фактуриране“ системата ще ви регистрира автоматично. Просто трябва да въведете електронния си адрес и парола, която ще използвате за вход в www.milenastyle.com

6. На следващата стъпка Вашият адрес излиза попълнен автоматично в полето „Адрес за фактуриране“. Ако желаете поръчката да се получи на друг адрес, моля отметнете и попълнете полето „Изпращане до друг адрес“.

Ако не желаете друг адрес, премахнете отметката пред полето „Изпращане до друг адрес“ и ще се появи поле за коментари към поръчката. Тук отбележете куриера при безплатната доставка и евентуално допълнителни пояснения по поръчката.

В края на страницата поставете отметки пред полетата за обработка на лични данни и натиснете бутон „Поръчване“.

7. На екрана получавате потвърждение, че Вашата поръчка е получена от нас, а на Вашата електронна поща – подробно описание на поръчката с номер, цена на всеки от продуктите, обща сума и начин на плащане.

Всички потвърдени поръчки от клиентите се обработват до 5 дни от датата на поръчване.

При технически проблеми с Вашата заявка или неполучени копия от Ваша поръчка на електронната Ви поща, моля да се свържете с наш служител на електронна поща: [email protected], телефон 032/675383 или чрез контактната ни форма в сайта.